От значение ли е височината? Как височината влияе в реалния живот

От значение ли е височината? Как височината влияе в реалния живот

Потърсете в Google "има ли значение височината" и ще намерите редица резултати, които сочат към потенциално деморализиращия отговор... "да". Да, има значение.

И става още по-лошо.

Едно проучване, проведено през 2008 г., показва, че само 4% от жените биха приели връзка, в която мъжът е по-нисък, а други проучвания, анализиращи профили за онлайн запознанства, са установили подобни резултати. Уф.

Шансовете на не толкова високите мъже изглеждат доста мрачни. Но един важен житейски урок и нещо, което можем да приложим в тази ситуация, е, че хората не винаги получават това, което искат. Според друго проучване, проведено преди няколко години, това важи за жените, които желаят да се срещат само с партньор с определен ръст.

Това проучване от 2013 г. има за цел да установи дали предпочитанията на жените по отношение на височината действително се проявяват в реалния живот. Изследователите започват с тестване на набор от данни от над 18 хил. участници, състоящ се от двойки с деца. Двойките били помолени да съобщят сами за своя ръст и тази информация била въведена в изследователската база данни.

Изследователите искали да проследят две известни предпочитания за ръст: нормата за по-висок ръст при мъжете и нормата за не толкова висок ръст при мъжете. Вероятно можете да се досетите какви са те, ако все още не сте запознати с тях, но все пак ето кратките им описания въз основа на това конкретно проучване.

В 89,5 % от двойките мъжът е бил по-висок от жената (норма за по-висок ръст при мъжете)
При 84,3 % от двойките мъжът е бил по-висок от жената, но в рамките на десет сантиметра (мъжка норма за не толкова висок ръст)
И така, ако случайността е създала това, каква е реалността? Изследователите установяват следните проценти за изследваните от тях двойки от реалния живот.

В 92,5 % от двойките мъжът е бил по-висок от жената (норма за мъжки ръст)
В 86,1 % от двойките мъжът е бил по-висок от жената, но в рамките на десет сантиметра (норма за не толкова висок мъж)
Отделете малко време, за да сравните.

Може да погледнете тези цифри и да си помислите: "Уау, едва ли има някаква разлика!". И ще бъдете прави. Но от другата страна е въпросът, който очевидно е хрумнал на всички вас, които четете това: статистически значими ли са тези разлики?

Извинете, какво? Това не ви е хрумнало и вероятно не се интересувате от отговора? Е, жалко, ето го.

Първо, ако не сте запознати с този термин, статистическата значимост е вероятността връзката между две или повече променливи (в този случай височината на жената и височината на мъжа) да се дължи на нещо различно от случайност.

За този случай изследователите са установили, че има статистическа значимост. Това означава, че партньорите действително са действали според желаните от тях предпочитания за височина.

Желанието на жените да се чифтосват с по-високи мъже наистина се проявява в реалния живот.

Предполагаме, че можехме да кажем това преди няколко параграфа.

"Но почакайте!" Чувам ви да крещите страстно. "Мислех, че си казал, че хората не винаги получават това, което искат в живота. Защо си направих труда да чета това??"

Е, не пропускате нищо, нали. Ето го вашият лъч надежда.

Изследователите установили, че макар тези предпочитания за височина да се пренасят в реалността, те всъщност не се пренасят в степента, в която са си мислели.

С други думи, някои жени, които са искали да се срещат с мъж, който е, да речем... шест сантиметра по-висок от тях, са успели да се омъжат и да имат деца с такъв мъж.

Много жени обаче не успяха. Много от жените, които са искали да се срещат с мъже (отново хипотетично), по-високи от тях с шест сантиметра, в крайна сметка са имали деца с партньор, който е бил например само с четири сантиметра по-висок.

Защо това е така? Ами просто така се получава в реалния живот. Може да има много риба в морето, но проблемът е, че рибите не са хора, а в този случай морето е по-скоро малко езеро или голямо езеро... или басейн за запознанства. Не океан за запознанства.

Въпросът е следният: басейнът за запознанства е само толкова голям, а няма достатъчно високи или наистина високи момчета, които да отидат наоколо.

Така че основното послание тук е следното: като не много високо момче може да не бъдете избрани първи за отбора въз основа на ръста си, но ще бъдете избрани.

Също така се уверете, че не сте пропуснали положителната страна на цялата фантастична наука. Успяхте ли да се ориентирате в предпочитанията за височина на "не много високите мъже"? Нали знаете, че жените искат някой по-висок от тях, но не чак толкова висок? Накара ли ви това да се замислите?

Чакайте, значи това, че не съм супер висок, може да ми помогне?

Да, вие го казахте. Има много жени, които искат по-висок мъж, но не искат мъж, който да се извисява над тях, така че да се чувстват като приклекнала офис сграда до Айфеловата кула. Със сигурност има предимства да сте на разстояние до десет сантиметра един от друг и ще се занимаем с това друг път. Просто знайте, че разумната разлика във височината може да бъде дори по-важна от това просто да сте по-висок.

А забелязахте ли другата положителна страна?

Чакайте, има и друга?

Е, може би. Тази определено не е толкова разпространена, но съществува. Спомняте ли си, че в 92,5% от двойките в извадката мъжът беше по-висок от жената? Тогава математиката ни казва, че в 7,5% от двойките жената е била по-висока от мъжа.

Така че дори и при много по-ниските мъже, ако приемем, че тези жени не са били високи като супермодели, носещи токчета на токчета, все още има шанс. Може би не е вдъхновяващ процент, но не и несъществуващ. И това е така, защото хората решават да имат деца заедно по различни причини - ръстът не е крайният критерий. Тя е един от аспектите на привличането (повече за това в друг блог) и това вероятно е дори по-вдъхновяващо от 7,5 %.

Да обобщим: като цяло да, жените предпочитат по-високи мъже. Макар че повечето жени ще се окажат с по-висок мъж, повечето жени ще се окажат и с някой, който не отговаря на точната им, желана разлика във височината. Това се дължи на ограничения брой запознанства и наличието на високи или наистина високи мъже.

Някои жени също така предпочитат да се срещат с не твърде високи мъже - такива, чийто ръст се различава с не повече от десет сантиметра от техния. А малък брой жени дори се оказват с мъже, по-ниски от тях самите.

Крайният извод е, че дори да сте малко по-висок от желания партньор, това може да е от значение и да подобри шансовете ви за среща - всъщност по-малката разлика в ръста може дори да е най-добрият вариант.

Така че, вдигнете брадичка! Това ще ви накара да изглеждате по-високи.

Назад към блога